
 

Seite 1 

 

Client Information of Bank Gutmann Aktiengesellschaft 

on the account switching service pursuant to the Austrian Consumer Payment Account Act 

(Verbraucherzahlungskontogesetz – VZKG) 
 

Version September 2016 

 

 

Under the Austrian Consumer Payment Account Act, banks are required to provide to all of their clients that are 

consumers, in certain circumstances, legally specified information on the account switching service. This information is 

set out below.  

 

All payment service providers located in Austria are required to provide switching service pursuant to sections 16 to 19 

VZKG between payment accounts held in the same currency to any consumer who opens or holds a payment account 

with a payment service provider located in Austria.  

 

 

Roles of the transferring and the receiving payment service providers for each step of the switching process 

pursuant to sections 16 to 19 VZKG; time-frame for the completion of the respective steps; any information that 

the consumer will be asked to provide: 

 

The receiving payment service provider shall initiate account switching at the consumer’s request as soon as it has 

received an instruction to this effect (“authorisation”) from the consumer. In the case of two or more account holders, 

authorisation shall be obtained from each of them. 

 

Authorisation shall be given by the consumer in writing, with a copy of the authorisation letter to be provided to the 

consumer. Authorisation shall be given in the German language or in any other language agreed between the consumer 

and the payment service provider. 

 

Within two business days from receipt of the authorisation, the receiving payment service provider shall request the 

transferring payment service provider to carry out the following tasks, if provided for in the consumer’s authorisation: 

 

1. transmit to the receiving payment service provider and, if specifically requested by the consumer, to the consumer, a 

list of the existing standing orders for credit transfers and available information on direct debit mandates that are 

being switched; 

2. transmit to the receiving payment service provider and, if specifically requested by the consumer, to the consumer, 

the available information about recurring incoming credit transfers and creditor-driven direct debits executed on the 

consumer’s payment account in the previous 13 months; 

3. where the transferring payment service provider does not provide a system for automated redirection of the 

incoming credit transfers and direct debits to the payment account held by the consumer with the receiving payment 

service provider, stop accepting direct debits and incoming credit transfers with effect from the date specified in the 

authorisation; 

4. cancel standing orders with effect from the date specified in the authorisation; 

5. transfer any remaining positive balance to the payment account opened or held with the receiving payment service 

provider on the date specified by the consumer; and 

6. close the payment account held with the transferring payment service provider on the date specified by the 

consumer. 

 

Upon receipt of a request from the receiving payment service provider, the transferring payment service provider shall 

carry out the following tasks, if provided for in the consumer’s authorisation: 

 

1. send the receiving payment service provider the information referred to in points 1. and 2. of the above paragraph 

within five business days; 

2. where the transferring payment service provider does not provide a system for automated redirection of the 

incoming credit transfers and direct debits to the payment account held or opened by the consumer with the 

receiving payment service provider, stop accepting incoming credit transfers and direct debits on the payment 

account with effect from the date specified in the authorisation; 

3. cancel standing orders with effect from the date specified in the authorisation; 

4. transfer any remaining positive balance from the payment account to the payment account opened or held with the 

receiving payment service provider on the date specified in the authorisation; 
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5. without prejudice to any notice period agreed in the framework contract pursuant to section 30 para. 1 ZaDiG 

(Zahlungsdienstegesetz, i.e. the Austrian Payment Services Act), close the payment account on the date specified in 

the authorisation if the consumer has no outstanding obligations on that payment account and provided that the 

actions listed in points 1, 2 and 4 of this paragraph have been completed. The transferring payment service provider 

shall immediately inform the consumer where such outstanding obligations prevent the consumer’s payment account 

from being closed on the date specified in the authorisation. 

 

Within five business days of receipt of the information requested from the transferring payment service provider, the 

receiving payment service provider shall,  if provided for in the authorisation and to the extent that the information 

provided by the transferring payment service provider or the consumer enables the receiving payment service provider 

to do so, carry out the following tasks: 

 

1. set up the standing orders for credit transfers requested by the consumer and execute them with effect from the date 

specified in the authorisation; 

2. make any necessary preparations to accept direct debits and accept them with effect from the date specified in the 

authorisation; 

3. where relevant, inform consumers of their right to issue instructions to the payment service provider, 

a) to limit direct debits collection to a certain amount or  periodicity or both; 

b) where  a mandate  under a payment scheme does not provide for the right to refund, to verify each direct debit 

transaction, and to check whether the amount and periodicity of submitted direct debit transaction is equal to the 

amount and periodicity agreed in the mandate, before debiting his/her payment account, based on the mandate-

related information; 

c) to block any direct debits to the payment account or to block any direct debits initiated by one or more specified 

payees or to authorise  direct debits only initiated by one or more specified payees; 

4. inform payers specified in the authorisation and making recurring incoming credit transfers into the consumer’s 

payment account of the details of the consumer’s new payment account  with the receiving payment service provider 

and transmit to the payers a copy of this item of the consumer’s authorisation (if the receiving payment service 

provider does not have all the information it needs to inform the payers, it shall ask the consumer or the transferring 

payment service provider to provide the missing information); 

5. inform payees specified in the authorisation and using a direct debit to collect funds from the consumer’s payment 

account of the details of the consumer’s new payment account with the receiving payment service provider and the 

date from which direct debits are to be collected from that payment account and transmit to the payees a copy of this 

item of the consumer’s authorisation (if the receiving payment service provider does not have all the information it 

needs to inform the payees, it shall ask the consumer or the transferring payment service provider to provide the 

missing information). 

6. Where the consumer chooses to personally provide the information referred to in points 4 and 5 of this paragraph to 

the payers or payees rather than provide his/her specific consent to the receiving payment service provider to do so, 

the receiving payment service provider shall provide the consumer with standard letters providing details of the new 

payment account and the starting date specified in the authorisation within five business days of receipt of the 

request for details from the transferring payment service provider.  

 

 

Fees, if any, charged by the payment service provider for the account switching process 

 

The transferring and the receiving payment service provider shall grant consumers free of charge access to their 

personal details held by them with regard to existing standing orders and direct debits.  

 

The transferring payment service provider provides the information requested by the receiving payment service 

provider pursuant to section 17 para. 1 (No. 1) VZKG without charging the receiving payment service provider or the 

consumer. 

 

The transferring payment service provider may charge the consumer for the termination of the payment account held 

with it only if 

 

1. the framework contract was entered into for a period of not more than twelve months, 

2. the fee had been agreed in the framework contract pursuant to section 28 para. 1 No. 3a ZaDiG and is appropriate 

and in line with the payment service provider’s actual costs and 

3. notice of termination is not given before the entry into force of an amendment to the framework contract pursuant to 

section 29 para. 1 No. 2b ZaDiG. 
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For all other services to be rendered by the transferring or receiving payment service provider in the event of switching, 

Bank Gutmann Aktiengesellschaft will 

 

1. when acting as transferring payment service provider, charge the fee shown in the Price Display  and, 

2. when acting as receiving payment service provider, not charge any separate fee over and above the fees otherwise 

charged for payment services. 

 

 

Alternative dispute resolution procedures 

 

Bank Gutmann Aktiengesellschaft always strives to support its clients with regard to their concerns, wishes and needs 

in all banking matters to the best of its ability.  

 

If the client should nonetheless have reason for complaint, Bank Gutmann Aktiengesellschaft will look into such 

complaint without delay. For this purpose, the clients should contact their client relationship manager.  

 

Disputes arising in connection with account switching procedure, may be brought before “Gemeinsame 

Schlichtungsstelle der Österreichischen Kreditwirtschaft” (Joint Conciliation Board of the Austrian Banking Industry) 

1045 Vienna, Wiedner Hauptstraße 63, phone: +43-1-505 42 98, +43-590-900-118337, office@bankenschlichtung.at. 
Details in this respect are regulated by Verfahrensordnung der Gemeinsamen Schlichtungsstelle der Österreichischen 

Kreditwirtschaft (Rules of Procedure of the Joint Conciliation Board of the Austrian Banking Industry), which will be 

provided upon request or can be viewed at the Joint Conciliation Board`s website office@bankenschlichtung.at. 

Complaints including supporting documents may be filed electronically or, in written form, by mail. Proceedings are 

conducted in the German language or, if required in cross-border cases, in the English language. 
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